Hos företagsledarna rasar förtroendet för Stefan Löfven, samtidigt som det ökar markant för Anna Kinberg-Batra.
Moderaternas mer restriktiva asylpolitik är en av de viktigaste förklaringarna.
Den analysen gör Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker hos Ipsos. Analysen bygger på att förtroendet för Kinberg-Batra ökar, samtidigt som det sjunker för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas monopol på en mer restriktiv asylpolitik är nu bruten.
Ganska intressant att också näringslivet sällar sig till alla de som vill ha en mer restriktiv asylinvandring. Nu är det bara Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centerpartiet och ett fåtal medier ute på vänsterkanten som slåss för en mer generös asylpolitik med öppna gränser som slutmål.
En som har all anledning att fundera är vår statsminister. Endast 5 procent av Sveriges företagsledare har stort förtroende för honom. Givetvis katastrofsiffror för en statsminister som leder en regering som utlovat EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. Framför allt är det fem punkter som företagsledarna lyfter fram och som fått dem att vända Löfven ryggen.
- Höjningen av marginalskatten från 57 till 60 procent, samt brytpunkten som tvingar fler att betala statlig skatt.
- Försämringen av Rut och Rot.
- Frågan om vinster i välfärden.
- Höjda bränsleskatter.
- Osäkerheten kring förbifart Stockholm och Bromma flygplats.
Finns det något positivt för Stefan Löfven att ta med sig, så är det hans engagemang för exportindustrin. Det negativa enligt företagarna, är Socialdemokraternas samarbete med Miljöpartiet. Något många företagsledare vill ska upphöra.
Vad företagsledarna säger när regeringen tvingas höja skatterna rejält, alternativt spara in på nya satsningar, för att finansiera den katastrofala asylpolitiken, återstår att se. Jag tror knappast att icke-skattefinansierade verksamheter jublar när detta sker och det lär det göra.
Dagens Industri (betallänk)
Ps. Ska nämnas att 13 procent av Sveriges företagsledare har stort förtroende för Jimmie Åkesson, jämfört med 5 procent för statsministern.
