PENSION. Antalet pensionärer som är beroende av äldreförsörjningsstöd har nästan fördubblats de senaste femton åren och var i maj i år ungefär 25.000 personer. Det handlar om äldre som har en inkomst som inte når upp till skälig levnadsnivå, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten, till Sveriges Radio.
Äldreförsörjningsstöd, ÄFS, handlar framförallt om människor som kommit till Sverige sent i livet och inte har de fyrtio år i landet som krävs för att få hel garantipension, och som därför saknar en inkomst på en skälig levnadsnivå som i dag ligger på 5 700 kronor i månaden efter att boendet är betalt.
I snitt låg stödet på 3 600 kronor per person i månaden under 2019. Ökningen beror till stor del på att till exempel anhöriginvandrare födda 1938 och senare inte längre automatiskt får en hel garantipension efter tio år i Sverige, men också på att vi lever längre.
De senaste årens invandring syns inte i siffrorna än, men enligt Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten, finns det en risk fler äldre kommer behöva ekonomiskt stöd framöver.
-Pettersson säger att det är tragiskt. Sverige har runt 300.000 fattigpensionärer i landet, människor som arbetat och slitit hela livet men inte når upp till en skälig levnadsnivå. Vi anser oss inte har råd att höja dessa pensioner till rimlig nivå trots att politikerna lovar och lovar, val efter val. Men vi har råd att ta emot invandrare som går direkt in i ett specialkomponerat pensionssystem.
Dock stämmer det inte att ÄFS är högre än garantipensionen.
***